Какво правят отоларинголозите?

Какво правят отоларинголозите?

Отоларинголозите са лекари, които са специализирани в лечението и управлението на болести и разстройства на ухото, носа, гърлото и свързаните с тях телесни структури.

Хората Също така вижте отоларинголозите като лекари за ухо, нос и гърло (ENT). Те предоставят както медицинска, така и хирургическа грижа.

Според Американската академия по отоларингология-хирургия на главата и шията (AAO-HNS), отоларингологията е най-старата медицинска специалност в Съединените щати. Отоларингологичните заболявания и разстройства могат да възникнат при хора на всяка възраст или пол.

В САЩ хората направиха приблизително 20 милиона посещения на не федерално наети отоларинголози в продължение на 2010 г. Възрастни на възраст между 45 и 64 години. годините бяха най -често срещаните посетители на клиники за отоларингология, въпреки че хората на възраст под 15 години, направени от 20 процента от посетителите.

Най -честите причини за посещенията на отоларингология бяха проблеми със слуха, ухото или инфекцията на ухото, и назално задръстване.

Повечето отоларингологични състояния могат да бъдат диагностицирани чрез физикален преглед, което означава, че отоларинголозите предприемат практически подход към грижата за пациента.

Какво е отоларингология?

Проучването на отоларингологията се разшири през последните 50 години и сега се фокусира върху главата и шията.

Думата, въпреки дължината му, всъщност е съкращение на оториноларингологията.

  • Ушите: Лечението на слуховите нарушения е уникално за отоларинголозите.
  • NOS Д: Хроничният синузит е едно от най -често срещаните медицински оплаквания в САЩ, като около 35 милиона възрастни получават диагноза за това заболяване всяка година. Управлението на носната кухина включва също лечение на алергии и проблеми със обонянието.
  • Гърлото: Диагнозата и лечението на ларингеални и горни езофагеални заболявания попадат под отговорността на отоларинголозите, включително гласови затруднения и проблеми с поглъщането.
  • Глава и шията: Отоларинголозите също могат да лекуват заболявания и разстройства, които засягат лицето, главата и шията, включително инфекциозни заболявания, травми, деформации и ракови заболявания. В тази област отоларингологията може да се преодолее с други специалности, като дерматология и орална хирургия.

Полето на отоларингологията се фокусира върху седем различни области. Някои отоларинголози ще предприемат допълнително проучване, за да се специализират в един от тях и да ограничат услугите си до тяхната специалност.

Те включват:

  • Лечение на алергии, използващи лекарства, имунотерапия или избягване на Тригери
  • Извършване на операция на лицето, шията или ухото за козметични, функционални или реконструктивни цели
  • Лечение или отстраняване на тумори на главата и шията, включително в носа и гърлото Управление на нарушения на гърлото
  • Лечение на проблеми с ухото, включително инфекции, тумори и разстройства на нервния път, засягащи слуха и баланса
  • Посещаване на болести на УНГ при деца, включително вродена вродена Аномалии и забавяне на развитието
  • Управление на нарушения на носа и синусите

Квалификации

за получаване на пълно сертифициране от Американския съвет по отоларингология (ABOTO) , Кандидатите трябва да завършат 4 години колеж и след това 4 години медицинско училище.

След това трябва да попълнят програма за пребиваване от 5 F Уртерни години. Значително време в рамките на първата година ще бъде прекарано в обучение в основна хирургия, спешна медицина, критична грижа и анестезия.

ent resident след това ще има допълнителни 51 месеца прогресивно образование в специалността. They must spend the final year of the program as a chief resident within an approved institution.

After this training, a trainee otolaryngologist can take the American Board of Otolaryngology (ABOto) examination for board certification, consisting of both Писмен и устна изпит.

Отоларинголозите също могат да изберат да продължат обучението си и да завършат общение. Стипендията е 1-или-2-годишен курс на обширно обучение, който се фокусира върху една от осемте подспирати. Както медицинските, така и хирургичните умения за лечение на своите пациенти.

Те ще имат твърдо разбиране на медицинската наука, свързани с главата и шията, горната дихателна и горната алиментарна система, комуникационните системи и химическите сетива.

Американският колеж по хирурзи (ACS) заявява, че:

„Отоларинголог-главен и шиен хирург е лекар, който е подготвен от акредитирана програма за пребиваване, за да предостави цялостна медицинска и хирургическа грижа на пациенти с заболявания и разстройства, които засягат ушите, дихателните и горните алиментарни системи и свързаните с тях структури на главата и шията. ”

Следният списък е селекция от общи състояния, които попадат в рамките на ремита на ремита на Отоларинголози.

1) Проблеми с дихателните пътища

дишаща difficul Връзките могат да варират от леки, като стридор, до животозастрашаващо, като тежки препятствия на дихателните пътища. Разнообразие от различни основни условия могат да причинят тези проблеми.

2) рак

Според AAO-HNS повече от 55 000 души ще развият рак на главата и шията в САЩ Тази година и близо 13 000 от тези хора ще умрат от заболяването.

3) Хроничен синузит

Това състояние включва хронично възпаление и подуване на носните пасажи, с натрупване на натрупване на слуз и затруднения в дишането през носа. Инфекция, растежът на полипите в носа или отклонената септума може да допринесе за хроничен синузит.

4) цепнато устна и цепнато небце

Това е разцепване в устата в които устните, небцето или и двете не се развиват напълно по време на растежа на плода. Клифтите могат да варират по размер, вариращи от тези, които причиняват малки проблеми до тези, които сериозно пречат на храненето, говоренето и дишането.

5) отклонена носна септума

носната преграда е The стена, която разделя носната кухина.

отклонената септума е тази, която драстично се е изместила от средната линия, обикновено води до затруднения с дишането и хроничен синузит.

отклонена септума може да присъства от раждането. Въпреки това, нараняването на носа може да доведе до отклонение на септума по -късно в живота.

6) увисналите клепачи

Прекомерното увисване на горния клепач може да бъде част от естествения процес на стареене, но също могат да бъдат отговорни няколко различни основни състояния, като захарен диабет, инсулт и тумори, които засягат нервите или мускулните реакции.

увисналите клепачи понякога могат да пречат на зрението.

7) ГЕРБА

Гастроезофагеална рефлуксна болест (GERD) е състояние, при което стомашната киселина и друго съдържание от храносмилателния тракт пътуват нагоре в хранопровода.

пръстен на мускул, известен като сфинктера при Дъното на хранопровода обикновено предотвратява съдържанието на стомаха, пътуващ нагоре. In people with GERD, this sphincter may be dysfunctional, which can lead to heartburn, chest pains, and difficulty swallowing.

8) Hearing loss

Loss of hearing can occur in people of Всички възрасти и имат различни възможни причини. Стареене, излагане на силен шум, вируси, сърдечни състояния, наранявания на главата, инсулт и тумори могат да доведат до постепенна загуба на слуха.

9) Разстройство на преглъщането

Хората на всяка възраст могат Имайте затруднения при преместването на храна, течност и слюнка от устата към стомаха. This condition is called dysphagia and may cause discomfort, impair nutrition, and lead to coughing and choking.

10) Tinnitus

Roughly 1 in 10 adults in the U.S. has experienced tinnitus lasting at Най -малко пет минути през изминалата година.

Тинитус е възприемането на звука, когато всъщност не присъства външен източник на този звук. Приблизително 1 на 5 души със състоянието изпитва опасения в ушите, по -тежка форма, която може да причини дистрес и отрицателно да повлияе върху качеството на живот и функционалното здраве.

11) сливици или аденоидна инфекция

Сливиците и аденоидите в гърлото са част от имунната система. Тяхната роля е да пробват бактерии и вируси, които влизат в тялото през носа и устата, но те могат да бъдат склонни към повтарящи се инфекции, което може да доведе до операция.

12) световъртеж и замаяност

12) световъртеж

12)

замаяността е общ термин за описание на усещанията за светлоглавост и дисбаланс. Световъртежът е специфична форма на замаяност, включваща усещане за въртене или усещане за падане, когато няма движение.

Условия, засягащи централната нервна система и органи във вътрешното ухо, могат да причинят световъртеж.

13) Гласови нарушения

Много състояния, включително нараняване на гласовите струни, вируси, рак и повтарящ се хроничен киселинен рефлукс, могат да доведат до гласови нарушения. Болестите могат да доведат до дрезгавост, по -нисък вокален терен, вокална умора и пълна загуба на гласа.

Общите процедури

Отоларинголозите трябва да могат да извършват широк спектър от процедури за справяне Голям брой медицински проблеми в рамките на тяхната специалност.

Тези процедури варират по мащаб и сложност, от сложна микросъдова реконструкция до операция, която обхваща цялата шия.

Следният списък от процедури предлага и An Преглед на огромния обхват на тяхната работа.

1) блефаропластика

Това е ремонтът на Droopy клепачите чрез отстраняване на излишната кожа, мускули или мазнини, които могат да бъдат нарушаващи зрението. This procedure often occurs for cosmetic reasons and rarely requires a hospital stay.

2) Endoscopic sinus surgery

An otolaryngologist often performs this to treat infectious and inflammatory sinus diseases, such as chronic sinusitis или растеж на полип. Отоларинголозите поставят инструмент, наречен ендоскоп в носа, който им позволява да разгледат синусите.

След това могат да вмъкнат и използват хирургически инструменти, включително лазери, за да премахнат материала, който блокира синусите. Процедурата може да възникне при локална или обща анестетика.

3) Изрязване и биопсия

Хирургът ще извърши биопсия за идентифициране на подозрителни лезии и тумори. Те могат да се развият навсякъде в тялото и идентифицирането е от съществено значение за определяне на ефективен курс на лечение.

Те често могат да извършат отстраняването на малки лезии и повърхностни ракови заболявания на кожата при локална анестетика в амбулаторна обстановка.

4) Пластична хирургия на лицето

Този тип операция може да бъде реконструктивен или козметичен. Отоларинголозите могат да поправят вродени аномалии, като цепнати бани или състояния, които са резултат от злополуки, предишна операция или рак на кожата.

Те също могат да подобрят появата на структурите на лицето, включително корекцията на бръчки.

5) Миринготомия и изравняване на налягането (PE) Поставяне на тръба

За хората, които изпитват повтарящи се инфекции на средното ухо или загуба на слуха поради течност в ухото, хирургът може да постави тръби през The Перца, за да се позволи въздух в средното ухо.

PE тръбите могат да бъдат краткосрочни или дългосрочни.

Мирингтотомията е процедура, при която отоларингологът прави малък разрез в тъпанчето За да се облекчи налягането в резултат на прекомерното натрупване на течност.

Те също могат да помогнат за източване на гной от средното ухо.

6) Дисекция на шията

Това е основна форма на операция за отстраняване на ракови лимфни възли от шията, извършени при обща анестетика. Степента на операцията зависи от разпространението на рака.

Радикалната дисекция на шията изисква отстраняването на цялата тъкан от челюстната кост към ключицата отстрани на шията, заедно с мускулите, нервите, слюнката жлези и основни кръвоносни съдове от тази област.

7) септопластика

Това е операция за коригиране на отклонена преграда или за да се позволи по -голям нос за нос за отстраняване на полипи. Процедурата може да се осъществи при местен или обща анестетика и включва отоларинголога, отделящ лигавицата на носния проход от основния хрущял.

След това ще изправят огънатата хрущяла при необходимост.

8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 ) Хирургия за хъркане или обструктивна сънна апнея (OSA)

отоларинголозите имат редица хирургични разтвори за хъркане и OSA. Те могат да премахнат излишната мека тъкан на небцето, за да отворят дихателните пътища, като например с радиочестотна топлинна аблация за намаляване на тъканната по -голяма част от тъканите.

Те също могат да направят небцето по -твърда с инжекции или чрез поставяне Риск от срив.

9) Хирургия на щитовидната жлеза

щитовидната жлеза седи точно под ларинкса. Отоларинголозите могат да премахнат цялата или част или цялата щитовидната жлеза в случаите на рак на щитовидната жлеза, подозрителни бучки, възпрепятстване на вятърната тръба или хранопровода или хипертиреоидизъм.

10) сливика или аденоидоктомия

Тонзилектомията е хирургичното отстраняване на сливиците, а аденоидектомията е хирургично отстраняване на аденоидите. Те обикновено са необходими за лечение на повтарящи се инфекции или проблеми с дишането.

Процедурата обикновено се случва при обща упойка, но пациентът обикновено няма да се налага да остане в болницата.

11) трахеостомия

Това е процедура за създаване на отвор през шията във вятърната тръба. Отоларингологът може да вмъкне тръба в този отвор, за да осигури дихателен път или да премахне секретите от белите дробове.

трахеостомията може да е необходима за лечение на няколко здравословни проблема, включително рак на шията и тежка ларингеална болест.

12) Тимпанопластика

Този тип операция може да поправи всеки дефект в тъпанчето с присадка или адрес на костно заболяване със среден ушен. Тимпанопластиката служи за затваряне на перфорации, подобряване на слуха и ликвидиране на болестта от средното ухо.

Процедурата може да се осъществи в амбулаторна обстановка https://harmoniqhealth.com/.

Кога да видите отоларинголог

The AAO-HNS states that otolaryngologists are the most appropriate physicians for treating disorders of the ears, nose, throat, and any structures related to the head and neck.

As they specialize in both medicine and Хирургия, те обикновено не е необходимо да насочват пациентите към други лекари за последващо лечение.

Резюме

Отоларингология е широкообхватна медицинска специалност, фокусирана върху здравословните проблеми в ушите, Нос, гърло, глава и шия.

Отоларинголог трябва да прекара 4 години в колежа, още 4 години в медицинско училище, а след това 5 години след това в програма за пребиваване, специализирана в тази област. Те ще преминат към 51 месеца прогресивно образование по специалността, след което полагат изпита за сертифициране на борда на Aboto.

След това ще лекуват различни медицински проблеми, включително трудности в дихателните пътища, рак на главата и шия и хроничен синузит. Отоларингологът също помага при световъртеж и замаяност, структурни проблеми в носа и загуба на слуха, сред много други медицински проблеми.

Обучението им е обширно и обхваща редица операции, включително блефаропластика, ендоскопска операция на синусите, и отстраняване на тумор. Те също така ще могат да извършват пластична хирургия на лицето, миринготомията и хирургията на щитовидната жлеза, както и отстраняването на аденоидите и панкреаса.

  • цепнато небце
  • Киселинен рефлукс /GERD
  • Ушите, носа и гърлото

Медицински новини днес има строги насоки за снабдяване и черпи само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents

About the author